De hybride warmtepomp gebruiken, is een goede manier om je woning te verduurzamen én gasverbruik te verminderen – een behapbare investering. Maar jij vraagt je af: is mijn huis wel geschikt voor een hybride warmtepomp? Als je deze checklist kunt afvinken, ben jij klaar voor installatie.

Checklist: is mijn huis geschikt voor de hybride warmtepomp?

 • De woning heeft vloerverwarming
  In een woning met vloerverwarming wordt het sneller aangenaam warm. Een hybride warmtepomp verwarmt namelijk op een lagere temperatuur. Als er meer ruimte is om het warme water door de woning te verspreiden, dan wordt het sneller warm. Daarom wordt het heel erg aangeraden om naast radiatoren ook vloerverwarming te nemen.
 • Er is genoeg plek naast de cv-ketel
  Een hybride warmtepomp neemt niet extreem veel ruimte in: het apparaat is ongeveer een meter hoog en 35 centimeter breed. Heel veel ruimte is er dus niet nodig, maar de pomp moet wel naast de cv-ketel geplaatst worden, want die twee werken samen.
 • Er is ruimte voor een buitenunit
  Op een plat dak, tegen een gevel of op de grond kunnen we de buitenunit plaatsen. Let op: die staat minimaal 3 meter van de erfgrens. Dat heeft te maken met de geluidsoverlast voor de buren.
 • Er is goede spouw-, vloer- en dakisolatie
  Dit geldt al voor de meeste woningen die na 1991 zijn gebouwd. Maar controleer altijd goed of je woning genoeg geïsoleerd is. Is dat niet zo? Dan ben je de warmte die de hybride warmtepomp afgeeft al kwijt voordat je huis een aangename temperatuur heeft.
 • Je hebt hr++-glas
  Een stukje extra isolatie. Ook hier geldt: hoe beter geïsoleerd de ramen, hoe meer je de warmte binnenhoudt. Daarom is het slim om hr++-glazen te plaatsen als je die nog niet hebt.
 • De cv-ketel is nog goed
  Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Als het buiten echt heel koud is, neemt de cv-ketel het over. Doorgaans verwarmt die ook nog je warme water. Daarom is het belangrijk dat die niet ouder is dan zeven jaar. Onze hybride warmtepomp werkt samen met de Intergas HRE. Heb je die niet? Dan moet je deze vervangen.

 
Vink jij de checklist af, dan is je woning klaar voor de hybride warmtepomp. Tijd om Hoppenbrouwers Techniek in te schakelen.