We moeten allemaal van het gas af, dus vliegen de verduurzamingsmaatregelen je om de oren. De hybride warmtepomp is er daar één van. Maar wat is zo’n pomp eigenlijk? Hoe werkt die? En waarom wil je een hybride warmtepomp om je woning te verwarmen? Hoppenbrouwers Techniek snapt dat je veel vragen hebt. We nemen je mee in de wereld van de hybride warmtepomp.

Zit er warm bij

Een hybride warmtepomp verwarmt jouw woning. Waar nu je cv-ketel die taak op zich neemt, krijgt die een maatje. De pomp hangt er namelijk naast en neemt de verwarmingstaak over. Je cv-ketel hangt in de tussentijd niet stil hoor; die verwarmt nog altijd het water en springt bij als het écht koud is. Zo zit je er altijd warm bij en bespaar je flink op de gasrekening.

Cv-ketel
Een hybride warmtepomp en een cv-ketel gaan hand in hand. De warmtepomp kan niet zonder. Daarom is het extra belangrijk dat je cv-ketel nog goed werkt. Is die ouder dan zeven jaar? Dan is de cv-ketel niet geschikt voor een warmtepomp en kun je het beste direct ook een nieuwe laten installeren.

Benieuwd of jouw cv-ketel nog goed is? Schakel Hoppenbrouwers Techniek in voor advies.

Vraag het ons

Werkt jouw cv-ketel nog goed?

Hybride?

Bij Hoppenbrouwers Techniek vind je specifiek de hybride warmtepomp. Je kunt ook kiezen voor een elektrische warmtepomp, dan ben je direct van het gas af. De hybride warmtepomp is een iets kleinere tussenstap. Deze investering is een stuk minder groot. Elektrische warmtepompen zijn er in verschillende varianten. Ze verwarmen niet alleen je woning, maar ook het water. Daarvoor is wel ruimte voor een boiler nodig en er wordt vaak een buffervat aangeraden. Deze slaat energie op in de vorm van warmte. Dat betekent dat je meer plek moet maken voor een elektrische warmtepomp.

Sommige varianten vragen ook grote aanpassingen aan je woning, zoals de lucht-luchtwarmtepomp en de water-waterwarmtepomp. Denk aan mechanische ventilatie in de woning of putten die geboord moeten worden als warmtebron.

De hybride warmtepomp is het meest laagdrempelige model om mee te verduurzamen. Hij komt naast de cv-ketel te hangen en verwarmt daarmee samen de woning. Bijna heel het jaar kan de pomp het zelf af. Maar als het buiten heel koud is, geeft de cv-ketel een extra zetje. Vooral als er in jouw woning nog een goede cv-ketel hangt, kies je makkelijk voor een hybride warmtepomp. Om met de hybride warmtepomp samen te werken, mag de cv-ketel niet ouder zijn dan zeven jaar. Het is zonde om die goede ketel de deur uit te doen; daarom kies je liever een warmtepomp die ermee samenwerkt.

Kan er ook een hybride warmtepomp in mijn huis?

Kan er ook een hybride warmtepomp in mijn huis?
Grote kans van wel. Er zijn wel twee belangrijke factoren: om de hybride warmtepomp optimaal te laten functioneren, zijn vloerverwarming en hoofdverwarming een must. Bovendien levert een hybride warmtepomp pas écht wat op als je huis goed geïsoleerd is.

Hoe werkt de hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit buitenlucht via de buitenunit. Dat is een soort kast aan de buitenkant van je woning, vergelijkbaar met een airco-buitenunit. De binnenunit zet dit om naar warmte dat verspreid wordt door het verwarmingssysteem in je huis. De cv-ketel levert warm tapwater voor je douche en bad. De warmtepomp verwarmt het grootste deel van het jaar de verwarming van je woning.

Welke hybride warmtepomp past bij jou?

Wat als het vriest?

Als het buiten flink vriest, heeft de warmtepomp wat hulp nodig. Die onttrekt namelijk warmte uit de buitenlucht. Je kunt je voorstellen dat de pomp harder moet werken om warmte te vinden als het buiten bijvoorbeeld min vijf is. Vandaar dat die hybride is. Daalt het kwik een stuk onder nul, dan moet de cv-ketel bijspringen. Je zit dus nooit in de kou, maar hebt daarvoor nog wel altijd de cv-ketel nodig.

Hoe zit het met de aanschafkosten?
Gemiddeld kost een hybride warmtepomp tussen de 4.000, – en 7.000, – euro. Bij Hoppenbrouwers Techniek vind je de een Intergas Xtend hybride warmtepomp, vanaf 6.750,- euro. Belangrijk in het berekenen van de kosten is meenemen of je extra moet isoleren en of je ook een nieuwe cv-ketel laat installeren. We zijn altijd duidelijk en transparant over de kosten zodat je niet voor verrassingen staat.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Minder gas, meer elektra

Met een hybride warmtepomp kan je tot wel tachtig procent besparen op je jaarlijkse gasverbruik. Je brengt dus je gasrekening flink omlaag. Zonder een graadje warmte te verliezen. Alleen het warme water en de verwarming bij koude temperaturen komt nog van de cv-ketel. Hoeveel je precies op de gasrekening bespaart, is onder andere afhankelijk van de grootte van je woning en hoe goed die geïsoleerd is. Hier lees je daar meer over.

Een hybride warmtepomp verbruikt wel stroom. De manier waarop deze stroom wordt opgewekt, bepaalt de hoogte van je energierekening. Want je kunt je voorstellen: wanneer jij je eigen stroom opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, zijn de maandlasten lager.

De voor- en nadelen van een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een slimme, aantrekkelijke verduurzaammaatregel. Om echt een goede keuze te maken, zetten we de voor- en nadelen nog eens op een rij.

De voordelen:

  • Deels van het gas af met relatief kleine maatregelen.
  • Is je cv-ketel jonger dan zeven jaar, dan kan die blijven hangen.
  • Er zijn niet veel aanpassingen aan je woning nodig.
  • Het is een fijne tussenstap naar volledig van het gas af.
  • Met subsidie is de aanschaf nog makkelijker.

De nadelen:

  • Je verbruikt minder gas, maar de warmtepomp gebruikt wel meer elektriciteit.
  • Is de cv-ketel niet geschikt om samen te werken met de hybride warmtepomp, dan moet je deze ook meteen vervangen.
  • Voor het beste rendement moet je huis heel goed geïsoleerd zijn.
  • Een hybride warmtepomp werkt pas echt goed als er vloerverwarming in je huis ligt.

Subsidie maakt het nóg aantrekkelijker

Wanneer je een hybride warmtepomp aanschaft, ga je voor een duurzame investering. Je verbruikt namelijk minder gas en dat wordt gestimuleerd. Daarom kun je subsidie krijgen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. Dat is de ISDE-subsidie. Hoeveel die subsidie is, ligt aan het vermogen van de hybride warmtepomp.

Moet je jouw woning extra isoleren voor de aanschaf van een hybride warmtepomp? Daar kun je ook subsidie voor krijgen. Neem je twee of meer maatregelen, dan kun je tot 30 procent van de kosten subsidie krijgen. Neem je één maatregel? Dan tot 15 procent van de kosten. Wij kennen alle mogelijkheden. Die sommen we voor je op in dit blog.

Verduurzaam je woning met een hybride warmtepomp.