De kosten van een airco

Met steeds warmere zomers wordt het aanschaffen van een airco aantrekkelijker. Als je het doet, wil je het ook goed doen. Daarom overweeg je een vaste airco te laten installeren. Maar niet voordat je wat research hebt gedaan. Bijvoorbeeld naar de kosten van een airco. We vertellen je er graag over.

Prijs van een airco

Hoeveel een airco kost, hangt af van een aantal factoren. Natuurlijk is het ene type duurder dan het andere. Gemiddeld ben je € 1.500 tot € 3.000 kwijt aan een vaste airco inclusief installatie.

Multisplit voor alle kamers

Een airco laat je in een specifieke kamer plaatsen. Daar kun je exact de temperatuur regelen. Als je niet alleen in de slaapkamer maar ook in de woonkamer een verfrissend briesje wilt, dan moet je meerdere binnenunits hebben. We hebben het over een multisplit-airco waarbij alle binnenunits met dezelfde buitenunit samenwerken. Zo’n uitgebreider systeem is wat duurder. Dat kost gemiddeld tussen de € 3.000 en € 5.500.

Verbruik kost ook wat

Er wordt vaak gezegd dat een airco erg veel kost in verbruik. Gemiddeld verbruiken veel split-airco’s tussen de 2 en 5 kW per uur. Maar dan blaast het apparaat wel op de maximale capaciteit. Je zult zien dat je een airco vaker niet dan wel op de maximale capaciteit laat draaien. Een airco is veel nuttiger als hij lange tijd op een lage stand draait. Zeg dat de airco dan nog 1 kW per uur verbruikt, dan scheelt dat al aanzienlijk. Hoeveel het precies kost, ligt dus aan het verbruik én de energieprijzen.

Een plekje gevonden voor de airco in jouw huis?